Sri Lankan kannabiksenhakijat kerääntyvät Facebookiin

[ad_1]

Eräänä viikonloppuna noin vuosi sitten Balangodassa, sumuisessa vuoristokaupungissa Sri Lankan pääkaupungin Colombon ulkopuolella, Sanjanan piti tavata jälleenmyyjä, jonka hän löysi Thriloka Wijaya Pathra, Facebook -ryhmä kannabiksen käyttäjille Sri Lankassa. Kuten monet muukalaiset, jotka olivat muodostaneet yhteyden Facebookin kautta, Sanjana oli päättänyt ostaa muutaman ganjan (paikallisen sanan rikkaruoho) liitoksen. Sitten tapahtui perhehätätilanne, eikä Sanjana voinut selviytyä. Muutamaa päivää myöhemmin toinen ryhmän jäsen kertoi Sanjanalle, että poliisi tavoitti hänen jälleenmyyjänsä. Ehkä hänet vapautettiin sakon jälkeen. Ehkä hän meni tangon taakse. Sanjana ei kuullut takaisin.

“Tiedän vain, että tämä tavara on laitonta Sri Lankassa ja se voi saada sinut vaikeuksiin”, Sanjana, nyt 18-vuotias, muistutti Rajaodottaessaan toista jälleenmyyjää tuovan kotimaassa kasvatettua ganjaa 4,5 tuntia Colombosta pohjoiseen. “Olin poikaystäväni luona Balangodassa”, Sanjana naurahti. “Jos se on kaksi tai kolme niveltä, olen kuullut, että he vapauttavat sinut 30 dollarin sakon jälkeen. Lisäksi poikaystäväni työskentelee poliisissa. Hän olisi voinut saada minut ulos. ”

Kannabiksella on monimutkainen historia saarivaltiossa. Vaikka alkuperäiset lääkäreiden lääkärit käyttivät aiemmin kannabista sairauksien hoitoon, Britannian siirtomaavallan aikana vuonna 1935 annettu laki kriminalisoi kannabiksen. Vaikka vuoden 1967 hallituksen laki salli rekisteröityjen Ayurvedan lääkäreiden käyttää kannabista lääkinnällisiin tarkoituksiin, nykyään Sri Lanka harkitsee edelleen kannabista ”vaaralliseksi huumeeksi”, ja virkistyskäyttö voi johtaa sakkoihin ja vuosia vankeuteen.

Näistä laeista huolimatta kannabis on eniten käytetty laiton huume Sri Lankassa, arviolla 600 000 käyttäjää; luonnontieteilijä Wasantha Sena Weliange uskoo, että luku on paljon suurempi. Viime vuosina kannabiksesta on tullut erittäin suosittu Z -sukupolven keskuudessa.

Buwanka, 25, on Instagram -vaikuttaja Colombossa, joka halveksi kannabista koululaisena. Buwanka sanoi, että kannabiksen vastainen retoriikka tulee hänen vanhempiensa sukupolvelta, joka uskoi kannabiksen olevan haitallista. ”Koska niin kaikki ajattelivat 1960- ja 1970 -luvuilla. Vanhempani ruokkivat minua samalla tavalla. Joten teini -ikäisenä ilmoitin ensimmäisenä luokkatovereistani, jos he polttivat ganjaa ”, Buwanka sanoi, joka halusi vain paljastaa etunimensä.

Mutta asiat muuttuivat, kun hän lähti yliopistoon Adelaideen, Australiaan. Tuhansien kilometrien päässä Sri Lankan kodistaan ​​hän alkoi tuntea olonsa yksinäiseksi. Kun kämppäkaveri antoi hänelle ganjan, hän kokeili sitä. ”Minusta tuli onnellisempi. Aloin mennä ulos ja liittyä kaikkiin kaupungin hienoihin tapahtumiin. ”

Buwanka ajattelee nyt, että ihmiset kieltäytyvät kannabiksesta ei siksi, että he eivät pidä siitä, vaan koska se on sidoksissa sosiaaliseen leimautumiseen. “Uskomme jatkuvasti, että ganja on pahaa, ja jos joku polttaa ganjaa, hän on riippuvainen, jolla ei ole yhteiskunnalle mitään hyötyä.” Mutta Facebook-yhteisöt, hän sanoi, pyrkivät muuttamaan tätä stereotypiaa kokoamalla samanhenkisiä ihmisiä yhteen paikkaan ja luomalla keskustelupalstan. ”Ihmiset kokevat, että Facebook on turvallisempi kuin tosielämä. He ovat luottavaisempia jakamaan haluamansa sosiaalisessa mediassa. ”

Kun Sanjana liittyi Thriloka Wijaya Pathraan kaksi vuotta sitten, jäseniä oli vain muutama tuhat – nyt niitä on yli 177 000. Ryhmä, joka on saanut nimensä kannabiksen sanskritin kielestä, tarjoaa kannabiksen käyttäjille alustan kokoontua ja jakaa tietoja: kannabiksen eri käyttötarkoitukset, lääkinnälliset ominaisuudet, yksityiskohdat nivelen käärittämisestä jne. Jäsenet julkaisevat kuvia kannabiksestaan kasveja pienissä ruukuissa, joita kasvatetaan salassa talonsa sisällä. Ja tietysti on meemejä ja TikTok -videoita.

Anil, 19, polttaa rikkaruohoa Ja-Elassa, kaupungissa vain muutaman kilometrin päässä Colombosta pohjoiseen. Hän alkoi tupakoida 15 -vuotiaana rugby -joukkuetovereidensa kanssa. “Jokainen kivittäjä kasvattaa ganja -kasveja, tai ainakin yritämme”, hän kertoi Raja, muistuttaa epäonnistuneista yrityksistään kasvattaa kannabista saviruukussa. “Koska tätä paskaa on vaikea löytää.”

Sri Lankassa poliisi usein ryöstää kannabiksen istutuksia, tuhota ne ja asettaa perinteiset viljelijät telkien taakse. Tämä johtaa pulaan tuoretta, paikallista rikkaruohoa. Tupakoitsijat, Anil sanoi, ovat löytäneet ratkaisun: Kerala ganja – yleisesti tunnettu KG – salakuljetettiin Etelä -Intiasta Sri Lankaan. Anil tapaa KG-käyttäjiä paikassa, jota hän kutsuu ”tupakoitsijoiden luolaksi” Colombossa, eräänlainen kannabiksen retriitti, jota 30-vuotias hoitaa yksityisessä asunnossaan, jossa tupakoitsijat voivat tavata, jutella, tanssia ja juhlia.

Vaikka paikalliset jakelijat suihkuta myrkyllisiä ainesosia kuten formaldehydiä ja kotimaisia ​​tuholaistorjunta -aineita, kuten Morteinia näissä tuotteissa, jolloin ne ovat yleisesti saatavilla KG a haitallinen huumausaine, Anil ylpeilee, että hän polttaa ”puhdasta KG: tä” – kannabista ilman lisättyjä kemikaaleja – ja pystyy tunnistamaan ”oikeat tavarat” nähdessään sen.

”Mikään ei ole kuin puhdasta KG: tä. Kaikki KG on paska sekoitus kemikaaleja ”, sanoi Dinesh, 28, joka on huumekauppias ja tuk-tuk-kuljettaja Colombon esikaupungissa Mattakkuliyassa. Dineshin tavoin monet rikkakasvien jakelijat Sri Lankassa ovat tuk-tuk-kuljettajia, jotka myyvät huonolaatuista ja halpaa KG: tä. Dinesh, joka aloitti huumekaupan 16 -vuotiaana, pian koulunkäynnin päätyttyä, pitää itseään ”pelkkänä panttina” suuressa huumeiden toimitusketjussa. Hän vastaanottaa tavaroita useilta muilta.

Vaikka hänen asiakkaitaan tulee kaikilta elämänaloilta, Dinesh sanoi, että suurin osa heistä on teini -ikäisiä. Useimmat nuoret käyttäjät, hän sanoi, eivät tule kasvotusten; he lähettävät jonkun vanhemman ostamaan ganjaa.

Hänen hinnat alkavat 2 dollarista pienestä KG -paketista, joka riittää liitokselle. “Tämä halpa tavara sisältää paljon kemikaaleja. Mitä enemmän kemikaaleja, sitä enemmän sinusta tuntuu ”, Dinesh sanoi. “Se on erilainen korkeus. Se on äkillinen jännitys, jota nuoret pojat ja joskus tytöt rakastavat. ”

Dinesh on samaa mieltä siitä, että teini -ikäiset ovat tietoisia kemiallisesti käsitellyn KG: n haitallisista aineista. “Mutta siihen on useimmilla ihmisillä varaa”, hän sanoi. “Rikkaat lapset tulevat luokseni ja ostavat hash ja kush [imported drugs with higher levels of THC]. ” Dinesh myy gramman kushia noin 7000 LKR (40 dollaria).

Janith, 19-vuotias Colombossa, joka käy maksullisessa yksityisessä koulussa, sanoi, että hänen ystävänsä käyttävät myös kalliita syötäviä, kuten Kanadasta peräisin olevia kumeja, jotka maksavat 100 dollaria. Janith ja hänen toverinsa pitävät KG: tä ”huonona matkana”, jota he välttelevät. Mutta nuorilla tupakoitsijoilla ei useinkaan ole aavistustakaan siitä, mikä on hyvää tai ei, joten he etsivät Redditistä tai liittyvät Facebook -ryhmiin löytääkseen tietoja ja ollakseen yhteydessä muihin tupakoitsijoihin, Janith sanoi.

Vaikka maaliskuussa ilmoitus Thriloka Wijaya Pathra -ryhmä pyytää jäseniä olemaan puhumatta KG: stä, jäsenen kesäkuun viesti kysyy tupakoitsijoilta, mitä he haluavat, KG tai paikallinen ganja. Useimmat käyttäjät kirjoittivat KG. Kourallinen heistä sanoi käyttävänsä KG: tä, koska paikallista ganjaa on vaikea löytää. Sanjana suostui. “Se on halpaa. Se on kaikkialla. ”

Sanjana, joka on polttanut KG: tä, uskoo, että Facebook -ryhmät, kuten Thriloka Wijaya Pathra, ovat avainasemassa tupakoitsijoiden kouluttamisessa. Kun Sanjana alun perin liittyi, hän näki sarjan Facebook -viestejä kannabiksesta.

“Ehkä kannabiksella on huonoja puolia, mutta miksi lopetan jotain, jos se saa minut tuntemaan oloni hyväksi?” Sanjana sanoi: ”Aiemmin jotkut ihmiset kommentoivat kannabiksen käyttöä. Mutta nyt ihmiset saavat oikeaa tietoa eivätkä näe haittaa. Kaikki tämä on näiden ryhmien ansiota. ”

Z -sukupolvi ei ole ainoa, joka käyttää sosiaalista mediaa puhuakseen kannabiksesta. Kun Buwanka julkaisi IGTV -video kannabiksesta ja miksi se pitäisi laillistaa Sri Lankassa noin kahdeksan kuukautta sitten, se kiinnitti huomiota.

Mutta Buwankan video ei levinnyt Instagramissa. Kun kannabis -yhteisöryhmät Facebookissa jakoivat sen, hän sai räikeän vastauksen. Weedboyn kaltaisilla suosituilla Facebook -sivuilla oli 138 000 katselukertaa. Kommentteja tuli sisään. Ihmiset pitivät Buwankan videosta.

Buwanka sanoi sen johtuvan siitä, että hän puhui paikallisella kielellä, sinhala. ”Useimmat kannabiksen käyttäjät eivät puhu englantia. Kun siirryt verkkoon, voit lukea kannabista, mutta kaikki on englanniksi. Minun oli tehtävä jotain, jonka kaikki ymmärtävät. ”

“Vain kourallinen kaupunkilaisia ​​käyttää Instagramia, mutta kaikki ovat Facebookissa”, Buwanka sanoi. “Siksi se levisi Facebookissa.” Vaikka ohi 30 prosenttia Sri Lankalaisilla on vain Facebook -tili 4,7 prosenttia Srilankalaisista on Instagramissa. Suurin osa Facebookin käyttäjistä on nuoria. Heistä yli kolmannes on alle 24 -vuotiaita.

Tietenkin kannabiksen turvallinen käyttö ei ole ainoa asia, josta he puhuvat. Vaikka nämä Facebook -ryhmät eivät salli käyttäjien myydä kannabista tai jakaa tietoja jälleenmyyjistä julkisesti, Buwanka sanoi, että Facebook -käyttäjät puhuvat edelleen näistä asioista. ”Erityisesti lukkojen aikana ihmiset tulivat näihin ryhmiin ja kommentoivat:” Olen Gampolasta ja olemme kuivuneet täällä. ” Tai: “Tuk-tuk-jälleenmyyjäni on osoittanut positiivisen COVID-testin. Voiko joku lähettää minulle ganjan? ‘”

Nämä ryhmät ovat yhdistäneet kannabisyhteisön toisiinsa ja antaneet tupakoitsijoille mahdollisuuden jakaa yksityiskohtia ryhmien ulkopuolelle. Buwanka sanoi, että jäsenet keskustelevat Messengerissä ja jakavat toimittajan tiedot.

”Saat ystäviä näissä ryhmissä, mutta ganjan lähettäminen toiseen paikkaan on vaikeaa, koska se on riskialtista. Tiedän, että ihmiset laittavat sen hajustepulloihin ja lähettävät sen jakelijoiden kautta ”, Sanjana sanoi.

Loman aikana Sanjana polttaa muutaman nivelen 17-vuotiaan serkkunsa kanssa; he julkaisevat kannabista Thriloka Wijaya Pathrassa ja jakavat valokuvia. “Koska yhteiskuntamme odottaa tyttöjen olevan kulttuurisia, ihmiset ajattelevat, että kannabis on tarkoitettu vain pojille ja tytöt eivät voi käyttää sitä”, Sanjana sanoi. “Tuo on hevonpaskaa. Kaikki voivat käyttää sitä. ”

Sanjana ajattelee, että Facebook auttaa muuttamaan ihmisten ajattelua. ”Kun kirjoitin ensimmäisen kerran, ihmiset kirjoittivat negatiivisia asioita. Pojat ajattelivat: “Tytöt eivät voi käyttää ganjaa.” Mutta nyt monet jäsenet tukevat ajatusta tyttöjen tupakoinnista ”, sanoi Sanjana, joka vastasi kielteisiin kommentteihin pyörivin silmin emojilla ja kirjoitti:” Tyttöjen täytyy tuntea olonsa hyväksi, aivan kuten sinä. ”

Vaikka nuoret tupakoitsijat löytävät yhteisön Facebookista, 56-vuotias luonnontieteilijä Wasantha Sena Weliange, taistelee laillistamiseksi kannabista Sri Lankassa, ajaa omaansa Facebook -ryhmä kannabiksen viljelijöiden tukemiseksi. Weliange, joka kirjoitti sinhalankielisen kirjan kannabiksesta, rakentaa nyt hamppumuseota ja kannabiskylää Thanamalvilaan maan kaakkoisosassa. “Facebookissa yritämme saada tietoa ja vaikuttaa nuoriin liittymään taisteluun kannabiksen laillistamisesta”, Weliange sanoi. ”Saamme puheluita monilta nuorilta. He ovat iloisia nähdessään tämän. He ovat uteliaita. Jotkut heistä kysyvät minulta: ‘Voinko sekoittaa ganjan jogurttiin?’ tai “Mitä voimme tehdä niistä?” “

Weliange uskoo, että kannabiksen laillistaminen ei ainoastaan ​​auta maanviljelijöitä, vaan myös estää nuoria käyttämästä kemiallisesti jalostettua KG: tä ja muita haitallisia aineita.

Tämä vaikutti myös Buwankaan. “Jos voit vain kävellä kauppaan ja ostaa tuoretta ganjaa edulliseen hintaan, miksi valitsisit haitallista tavaraa?” hän sanoi.

Kun hallitus on keskustellut kannabiksen istuttaminen vientiin, Sri Lankassa hallitseva buddhalainen papisto vastustavat jokapäiväiseen käyttöön tarkoitetun kannabiksen dekriminalisointia. Mutta sekä Z -sukupolvi että vanhemmat sukupolvet käyttävät sitä edelleen ja käyttävät usein Facebookia tavatakseen toisensa. “Jos se ei olisi sosiaalista mediaa, en usko, että voimme kokoontua puun ympärille ja puhua kannabiksesta”, Buwanka sanoi.

Samaan aikaan Anil uskoo edelleen pystyvänsä tunnistamaan hyvän KG: n, kun taas Janith sanoo, että ystävät tekevät browniesia, kun he kokoontuvat yhteen. Dinesh tietää, että hänen työnsä on riskialtista, koska poliisi voi ryöstää hänet, mutta hän on onnellinen jälleenmyyjänä niin kauan kuin se tuo hänelle rahaa.

“Jos he laillistavat sen, istutan ensimmäisenä puutarhaan ganjan”, sanoi Sanjana, joka suunnittelee opiskelevansa japaninkielen kurssia mennäkseen töihin Japaniin serkkunsa kanssa. “Mutta ainoa ongelma on, että kannabis on laitonta Japanissa. Olen kuullut, ettet voi kiertää sitä kuten täällä. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *